Menu
media
12.10.2019

Vajíčko – chválené, alebo zatracované?

Čo bolo skôr?  Vajce, alebo sliepka?

Otázka, na ktorú stále nepoznáme odpoveď, alebo ako by povedali odborníci na genetiku a evolúciu – otázka nie je dobre položená. Pri evolučnej teórii sa z prasliepky vyvinula sliepka divá, ktorú si pračlovek zdomestikoval.... v každom prípade máme sliepku a máme aj vajíčka,  a sú pre nás zdrojom obživy.

Čítať ďalej
media
04.07.2019

Ach, tá čokoláda !

Tiež je skôr postrachom vo Vašom jedálničku (pre niektorých aj arašidové maslo) alebo ju do neho zaraďujete ?

Čítať ďalej
media
04.07.2019

ARTIKOJ - a čo tvoje kĺby?

Každá BOLESŤ by mala byť pre nás varovným signálom. Ľudské (naše) telo takto dáva najavo, že niečo nie je v poriadku.

Do takého stavu by sme sa nemali a mnohí z nás sa ani nechcú dostať. Hlavne ak ide o náš pohybový aparát, ktorý potrebujeme pre naše fungovanie celý život. Naše telo nás nielen nosí ale nám napomáha aj pri našich každodenných aktivitách. A zato si naozaj zaslúži, aby sme sa oň dobre postarali.

Čítať ďalej
media
10.04.2019

Sacharidy a cukry - je to to ISTÉ ?

Mnohí si ešte stále zamieňajú pojem sacharidy a cukry. Cukry sú len časťou podmnožiny sacharidov označované ako monosacharidy a disacharidy.

Čítať ďalej
media
08.04.2019

Arašidové maslo v 5 fantastických receptoch

Už ste objavili čaro arašidového masla? Ešte nie? Skúste to s nami a našimi 5 jednoduchými receptami.

Čítať ďalej
media
22.03.2019

Arašidové maslo – strašiak alebo pomocník ?

Mnoho ľudí sa boji jesť arašidové maslo z dôvodu, že priberú. Áno, môže to byť veľký strašiak pokiaľ nemáte dostatok informácii o tejto potravine.

Čítať ďalej
media
05.11.2018

Čo sú sacharidy

  Sacharidy (cukry, uhľohydráty) patria medzi základné makroživiny, ktoré ľudské telo prevažne využíva ako zdroj energie. Sacharidy delíme na jednoduché (monosacharidy), zložené (polysacharidy) a viacnásobné sacharidy (oligosacharidy). Keďže naše telo dokáže využívať látky iba  v ich najjednoduchších  formách, preto sa všetky  zložené cukry (t. j. disacharidy a polysacharidy) najskôr rozložia na jednoduché cukry (monosacharidy).

Čítať ďalej
media
30.10.2018

Bezmliečna diéta a vhodné náhrady stravy

Stále častejšie sa stretávam s požiadavkou o pripravenie jedálnička pre bezmliečnu stravu, alebo s požiadavkou na odporúčané potraviny a recepty vo svojom okolí.

Čítať ďalej
media
22.10.2018

Aminokyseliny a ich dávkovanie

Ako sme si už v predchádzajúcom článku o bielkovinách písali, sú to makromolekulové látky zložené z aminokyselín (nachádza sa v nich 20 rôznych druhov). Aminokyseliny sú rozdelené na esenciálne (telo si ich nedokáže vytvoriť samé) a neesenciálne (telo si ich dokáže vytvoriť).

Čítať ďalej
media
15.10.2018

Bielkoviny v strave

Čo je bielkovina/protein?

Podľa Wikipédie je to vysokomolekulárna prírodná látka, ktorej základ tvorí jeden alebo viac reťazcov zložených z jednotlivých aminokyselín.

Čítať ďalej

Newsletter

Získajte najnovšie novinky a špeciálne zľavy