Menu
media
12.10.2019

Vajíčko – chválené, alebo zatracované?

Čo bolo skôr?  Vajce, alebo sliepka?

Otázka, na ktorú stále nepoznáme odpoveď, alebo ako by povedali odborníci na genetiku a evolúciu – otázka nie je dobre položená. Pri evolučnej teórii sa z prasliepky vyvinula sliepka divá, ktorú si pračlovek zdomestikoval.... v každom prípade máme sliepku a máme aj vajíčka,  a sú pre nás zdrojom obživy.

Čítať ďalej
media
04.07.2019

Ach, tá čokoláda !

Tiež je skôr postrachom vo Vašom jedálničku (pre niektorých aj arašidové maslo) alebo ju do neho zaraďujete ?

Čítať ďalej
media
10.04.2019

Sacharidy a cukry - je to to ISTÉ ?

Mnohí si ešte stále zamieňajú pojem sacharidy a cukry. Cukry sú len časťou podmnožiny sacharidov označované ako monosacharidy a disacharidy.

Čítať ďalej
media
22.03.2019

Arašidové maslo – strašiak alebo pomocník ?

Mnoho ľudí sa boji jesť arašidové maslo z dôvodu, že priberú. Áno, môže to byť veľký strašiak pokiaľ nemáte dostatok informácii o tejto potravine.

Čítať ďalej
media
05.11.2018

Čo sú sacharidy

  Sacharidy (cukry, uhľohydráty) patria medzi základné makroživiny, ktoré ľudské telo prevažne využíva ako zdroj energie. Sacharidy delíme na jednoduché (monosacharidy), zložené (polysacharidy) a viacnásobné sacharidy (oligosacharidy). Keďže naše telo dokáže využívať látky iba  v ich najjednoduchších  formách, preto sa všetky  zložené cukry (t. j. disacharidy a polysacharidy) najskôr rozložia na jednoduché cukry (monosacharidy).

Čítať ďalej
media
30.10.2018

Bezmliečna diéta a vhodné náhrady stravy

Stále častejšie sa stretávam s požiadavkou o pripravenie jedálnička pre bezmliečnu stravu, alebo s požiadavkou na odporúčané potraviny a recepty vo svojom okolí.

Čítať ďalej
media
22.10.2018

Aminokyseliny a ich dávkovanie

Ako sme si už v predchádzajúcom článku o bielkovinách písali, sú to makromolekulové látky zložené z aminokyselín (nachádza sa v nich 20 rôznych druhov). Aminokyseliny sú rozdelené na esenciálne (telo si ich nedokáže vytvoriť samé) a neesenciálne (telo si ich dokáže vytvoriť).

Čítať ďalej
media
15.10.2018

Bielkoviny v strave

Čo je bielkovina/protein?

Podľa Wikipédie je to vysokomolekulárna prírodná látka, ktorej základ tvorí jeden alebo viac reťazcov zložených z jednotlivých aminokyselín.

Čítať ďalej
media
03.10.2018

V skratke o tráviacej sústave

Skôr ako začneme rozoberať mikro (vitamíny a minerály) a makroživiny (bielkoviny, sacharidy a tuky), nemôžem preskočiť začiatok a teda jednoduchý popis tráviacej sústavy a jej funkcie a procesy, ktoré v nej prebiehajú.

Čítať ďalej

Newsletter

Získajte najnovšie novinky a špeciálne zľavy