Menu
media
10.04.2019

Sacharidy a cukry - je to to ISTÉ ?

Mnohí si ešte stále zamieňajú pojem sacharidy a cukry. Cukry sú len časťou podmnožiny sacharidov označované ako monosacharidy a disacharidy.

Čítať ďalej
media
08.04.2019

Arašidové maslo v 5 fantastických receptoch

Už ste objavili čaro arašidového masla? Ešte nie? Skúste to s nami a našimi 5 jednoduchými receptami.

Čítať ďalej
media
22.03.2019

Arašidové maslo – strašiak alebo pomocník ?

Mnoho ľudí sa boji jesť arašidové maslo z dôvodu, že priberú. Áno, môže to byť veľký strašiak pokiaľ nemáte dostatok informácii o tejto potravine.

Čítať ďalej
media
20.03.2019

Voda a pitný režim

22. marec je medzinárodným dňom vody - voda je základnou podmienkou ľudskej, živočíšnej aj rastlinnej existencie na planéte Zem a je v našom živote nenahraditeľná !

Čítať ďalej
media
17.12.2018

Medovníky 2 x inak

U nás robíme dva druhy medovníkov pretože polovica domácnosti nekonzumuje múku vôbec a druhá síce konzumuje, ale špaldovú. Preto Vám ponúkam hneď dva recepty na túto tradičnú vianočnú pochúťku. Môžete si vybrať, ktorú uprednostníte alebo možno urobíte oba recepty.

Čítať ďalej
media
12.12.2018

Zdravý hrnčekový medový koláč

Odľahčená verzia tradičnej dobroty "Marlenky", ktorá u nás nikdy nechýba na Vianoce. Upečte si s nami zdravo a chutne.

Čítať ďalej
media
05.11.2018

Čo sú sacharidy

  Sacharidy (cukry, uhľohydráty) patria medzi základné makroživiny, ktoré ľudské telo prevažne využíva ako zdroj energie. Sacharidy delíme na jednoduché (monosacharidy), zložené (polysacharidy) a viacnásobné sacharidy (oligosacharidy). Keďže naše telo dokáže využívať látky iba  v ich najjednoduchších  formách, preto sa všetky  zložené cukry (t. j. disacharidy a polysacharidy) najskôr rozložia na jednoduché cukry (monosacharidy).

Čítať ďalej
media
30.10.2018

Bezmliečna diéta a vhodné náhrady stravy

Stále častejšie sa stretávam s požiadavkou o pripravenie jedálnička pre bezmliečnu stravu, alebo s požiadavkou na odporúčané potraviny a recepty vo svojom okolí.

Čítať ďalej
media
22.10.2018

Aminokyseliny a ich dávkovanie

Ako sme si už v predchádzajúcom článku o bielkovinách písali, sú to makromolekulové látky zložené z aminokyselín (nachádza sa v nich 20 rôznych druhov). Aminokyseliny sú rozdelené na esenciálne (telo si ich nedokáže vytvoriť samé) a neesenciálne (telo si ich dokáže vytvoriť).

Čítať ďalej
media
15.10.2018

Bielkoviny v strave

Čo je bielkovina/protein?

Podľa Wikipédie je to vysokomolekulárna prírodná látka, ktorej základ tvorí jeden alebo viac reťazcov zložených z jednotlivých aminokyselín.

Čítať ďalej

Newsletter

Získajte najnovšie novinky a špeciálne zľavy