Menu
media

Arašidové maslo v hlavnej úlohe v 5-tich jednoduchých receptoch !

1. Recept - Rýchly arašidovo-proteinový koláč  

Budeme potrebovať:

Postup:

Rúru si predhrejeme na 180°C. Arašidové maslo si roztopíme na miernom plameni alebo menšej teplote. Zatiaľ si popučíme banány vidličkou alebo ich môžete rozmixovať ponorným mixérom na kašu, pridáme proteínový prášok, rozpustené arašidové maslo a zamiešame do cesta. Vzniknuté cesto vylejeme do menšej formy, naspodok dáme papier na pečenie a vylejeme cesto, ktoré pečieme cca 25 minút. Necháme vychladnúť a môžeme ho pri podávaní doplniť o rôzne ovocie, jogurt a podávať aj s domácou zmrzlinou. Je to len na Vás.

Ak z koláča ostane, skladujte ho v chladničke, vydrží dlhšie.

 

2. Recept - Domáce "Horalky" nepečené

Budeme potrebovať (na naplnenie 5 ks oplátok)

  • 10 PL arašidového masla
  • 5 PL Nutela (alebo iného orieškovo-čokoládového zdravšieho krému)
  • 30g kvalitnej horkej čokolády
  • 10g masla

Postup:

Nutelu (alebo iný obľúbený krém) si zmiešame s arašidovým maslom. Plníme oplátky, ktoré si vždy natrieme a vrstvíme na seba. Poslednú, vrchnú už nenatierame. Zaťažíme a necháme stuhnúť v chladničke cca 1/2 až 1 hodinu, zatiaľ si spustíme horkú čokoládu s maslom nad parou. Potom si oplátku narežeme na požadovaný rozmer keksov a okraje namáčame v rozpustenej čokoláde s maslom, opäť necháme stuhnúť. Domáca horalka je hotová.

3. Recept - Sušienkovo-čokoládovo-arašidová nepečená mňamka

Budeme potrebovať:

Na polevu:

Postup:

Sušienky dobre rozmixujeme alebo nasekáme na jemno, pridáme roztopené maslo, arašidové maslo a všetko spolu dobre zmiešame.  Do formy cca. 20x20cm , ktorú si vyložíme papierom na pečenie vysypeme túto hmotu a dobre ju utlačíme, okraje vyzdvidhneme a dáme do chladničky.

Zatiaľ si pripravíme polevu, ktorú môžete urobiť naraz, alebo ak to chcete mať ozdobnejšie tak v dvoch samostaných hrncoch. V jednom si spustíme čokoládu s 2 PL arašidového masla (čo je asi 25 - 30g) a vymiešame do hladka. Do druhého hrnca si spustíme zvyšné 2 PL arašidového masla na miernom ohni. Na sušienkovú zmes najskôr vylejeme čokoládovú zmes a následne cik-cak spôsobom zohriatu zmes arašidového masla, aby sa vytvorili zaujímavé obrazce. Dozdobiť môžete orechami, alebo aj zvyšnými kúskami sušienok, alebo čím Vás napadne.

 

4. Recept - Arašidovo-čokoládové "šuhajdy" (známe aj ako pochúťka Reese´s)

Budeme potrebovať:

  • 1 pohár arašidového masla
  • 60g masla
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • 1 šálka práškového cukru
  • 450g kvalitnej čokolády

Postup:

Na miernom ohni spustíme maslo, do ktorého primiešame hnedý cukor kým nezačne bublať, potom pridáme arašidové maslo (ja dávam od oka) a zmiešame do vytvorenia kompaktnej hmoty. Dáme trošku schladnúť a primiešame práškový cukor, aby sa spojil s hmotou. V mikrovlnnej rúre si dáme spustiť polovicu čokolády a tú vrstvíme do papierových košíkov tenko na spodok (asi 1 ½ ČL). Na čokoládovú vrstvu pridáme arašidovú zmes doprostred  a zalejeme spustenou druhou časťou čokolády. Trošku poklepeme plech, aby sa vrchná vrstva čokolády pekne rovnomerne rozliala a necháme stuhnúť v chladničke. Len si ich dobre schovajte, u nás dlho nevydržia a strácajú sa už z chladničky !

5. Recept - Jednoduché "karamelky" z arašidového masla 

  • 2 šálky bieleho cukru (alebo ľahšiu verziu cukru)
  • ½ šálky mlieka
  • 1 šálka arašidového masla
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup:

Pripravíme si formu cca 20x20 cm, ktorú vystelieme papierom na pečenie, alebo dobre naolejujeme ak nechceme použiť papier. V hrnci si zmiešame mlieko a cukor a privedieme do varu, necháme na miernom ohni variť ešte cca 2 – 3 minúty a dáme nabok. Do teplého mlieka s cukrom primiešajte arašidové maslo a vanilkový extrakt a miešame, až kým nebude hmota pekne hladká. Nalejeme zmes do pripravenej formy, necháme stuhnúť najlepšie v chladničke a potom nakrájame na požadovanú veľkosť. Niekedy zvyknem dozdobiť nasekanými orieškami, alebo čokoládou, niekedy rozdrobím sušienky...alebo nechám "holé". 

Vychutnajte si arašidové maslo inak a spoznajte aj jeho benefity v článku na našom BLOGU - Arašidové maslo - strašiak alebo pomocník ?

 

 

Príbuzné články
Komentáre: 0

Bez komentárov

Zanechajte odpoveď

Vaša emailová adresa nemôže byť publikovaná. Požadované polia sú označené*

Newsletter

Získajte najnovšie novinky a špeciálne zľavy