Menu
media

Zdravé medovníky

Čo budeme potrebovať na medovníky bez múky ?

Na cesto: 1 bielok, 150 g mletých mandlí (na múčku, alebo iné orechy), 50 g masla, 30 g medu (keď mám, použijem Sukrin Fiber Sirup Gold namiesto medu), 25 g vanilkového proteinu, 1 Čl prášku do pečiva (používam z DM bezfosfátový), 2 PL obľúbeného sladidla, 3 ČL perníkového korenia a na potretie zužitkujeme žĺtok s 1 PL mlieka (rastlinné alebo klasické).

Správny postup: v miske zmiešame najskôr všetky suché ingrediencie, pridáme bielok, med a zmäknuté maslo a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme schladiť do chladničky. Keď si pripravujem cesto ráno, dám ho na 2 – 3 hodinky do mrazničky a potom preložím do chladničky a večer pečiem. Ak si cesto pripravujem večer, nechávam ho v chladničke cez noc, spoja sa všetky chute a aj s cestom sa lepšie pracuje.

Cesto vyvaľkám na papieri na pečenie a zakryté fóliou, aby sa nelepilo. Cesto by malo byť vysoké tak cca 3 až 4 mm. Povykrajujeme, potrieme rozmiešaným žĺtkom a ozdobíme mandľou, orechom alebo necháme bez ozdoby a dáme piecť na cca 9 minút na 170 OC.

 

Čo budeme potrebovať na medovníky zo špaldovej múky ?

Na cesto: 500 g hladkej špaldovej múky, 190 g kokosového cukru (alebo iného sladidla, napr. xylitol alebo aké používate), 125 g masla ghí alebo klasického masla, 1 ČL cejlónskej škorice, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 PL perníkového korenia, 2 ks vajec a 130 g medu.

Správny postup: všetky suché suroviny zmiešame, pridávame postupne zmäknuté maslo, vajíčko a med. Vypracujeme cesto a necháme ho cez noc vo fólii chladničke. Tak ako v prvom prípade, použite na rozvaľkanie papier na pečenie a potravinovú fóliu, aby sa vám cesto nelepilo. Výšku opäť doporučujem tak cca 3 – 4 mm. V rozohriatej rúre na 180 OC pečieme cca 7 - 8 minút. Po vybratí medovníky potrite rozšľahaným vajcom.

Ak chcete, kľudne dozdobte orechom alebo mandľou, ako v predchádzajúcom recepte.

Verím, že si pečenie užijete a prajem Vám dobrú chuť.

Príbuzné články
Zdravý hrnčekový medový koláč
Komentáre: 0

Bez komentárov

Zanechajte odpoveď

Vaša emailová adresa nemôže byť publikovaná. Požadované polia sú označené*

Newsletter

Získajte najnovšie novinky a špeciálne zľavy